Recension av eToro

eToro Review
Officiellt namn: eToro
Licenserad:
Licensutfärdare: CySec i Cypern och FCA in Storbritannien
Huvudkontor: London, Storbritannien
Verksamma sedan: 2008
Tradingmöjligheter
Valutor, råvaror, indices, aktier, ETF, börser och industrier
Minsta insättning
€ 50
Demokonto
Ja, tillgängligt om du skapar ett vanligt konto.

Varför eToro?

eToro är en internationell mäklare med över 4,5 miljoner registrerade handlare utspridda över 170 länder. Mäklaren tillhandahåller några av de populäraste produkterna på marknaden, särskilt utvalda för handlare inom aktier, råmaterial, EFT:s, index, industrier och växelkurser. All handel sker i säkra, kontrollerade och väldokumenterade miljöer.

En av de unika egenskaperna som får eToro att sticka ut framför många av sina konkurrenter är eToros sociala handelsegenskaper. Mäklaren har byggt upp en handelscommunity där alla handlare som har ett användarkonto hos eToro kan interagera med varandra i en hjälpsam miljö. De diskussionssektioner och livechattar som finns presenterade på sidan ska göra det enklare för handlarna att dela med sig olika idéer och förändringar inför potentiella investeringsmöjligheter.

Användarna kan också dra fördelar av att registrera sig för att använda eToros handelsprogram. Via den kan du få personlig betjäning i form av marknadsanalyser och ingående rapporter. Samma team kommer hjälpa dig med ditt konto eller om du behöver hjälp med eToros produkter och tjänster.

Vill du börja handla med eToro så kan du räkna med att den här mäklaren verkligen ligger i framfart. Utvecklingen av nya tilläggstjänster sker löpande och det finns mycket mer att se fram emot. Parallellt med deras utbud erbjuds även gratis kurser som ger dig bra kunskaper inom handel. Du har också tillgång till ett virtuellt konto som kan vara bra för nya handlare som inte är så erfarna. Här kan du lära dig de olika funktionerna innan du börjar handla med riktiga pengar.

eToro marknadsför ansvarsfull handel. Mäklaren vill alltså informera sina handlare om att handelsaktiviteter också kan medföra vissa risker som man bör ha i åtanke. På deras hemsida finns det därför gott om material som redogör för riskerna och vad de kan medföra. Det finns också bra instuderingsmaterial som förklarar vad du kan göra för att undvika eventuella risker. En annan del som varje handlare behöver känna till är att tidigare investeringstillfällen och trender kan ha en annan effekt vid framtida investeringar.

eToro fördelar och nackdelar

Innan du registrerar dig för ett konto hos eToro så är det viktigt att du känner till fördelarna och nackdelarna. Det här kommer förhoppningsvis ge dig en bättre förståelse för hur eToro fungerar som mäklare och vilka typer av utbud de har.

Fördelar med eToro

Först och främst så är det väldigt enkelt att registrera sig med eToro. Webbplatsen är modern och anpassad för de flesta sociala medier, vilket innebär att du till och med kan registrera dig med din Facebook-profil. Kriterierna för att öppna ett handelskonto för nya användare är således låga. Plattformen i sig är relativt enkel, och det tar inte så lång ti att lära sig hur den fungerar. Menystrukturen är begriplog och det mesta talar för sig själv.

Nackdelar med eToro

eToro är en väldigt säker mäklare, men inloggningen till plattformen kan lyftas upp som en nackdel (även om den inte behöver vara det). För att logga in på ditt handelskonto behöver du bara ange ett användarnamn och lösenord. Det finns ingen annan verifiering (som exempelvis BankID eller en SMS-kod som du behöver ange för att logga in). Många användare upplever inloggningen som flexibel och smidig, men om någon annan kan ditt lösenord så räcker det alltså med användarnamn och lösenord för att kunna logga in.

En annan nackdel är avgifterna för handel som för vissa med en sämre budget kan upplevas som höga. eToro har lite högre avgifter men en plattform som generellt anses vara lite bättre än konkurrenternas. eToro är väldigt transparenta med sina avgifter och de tar inte ut några som helst provisioner.

Kontoinformation och vad du kan förvänta dig

Att öppna ett konto hos eToro är enkelt och tar bara några minuter. Du behöver inte fylla i några onödiga informationsfält. Proceduren är så enkel att du till och med kan registrera dig genom ditt Facebook-konto eller Google Plus-konto. Föredrar du den traditionella vägen så kan du även registrera dig genom ditt e-postkonto. Tänk bara på att du måste ha tillgång till ditt e-postkonto för att verifiera e-postadressen.

När du registrerat dig så kommer du få ladda upp vissa dokument för att styrka din identitet. Det kan vara allt från nationella ID-kort till pass. Du förväntas också ladda upp en kopia på din senaste el/vatten-räkning eller hyresräkning för att styrka att du faktiskt bor på den adressen du angett i samband med registreringstillfället.

Insättningen som krävs för att aktivera ditt konto är relativt låg, men så fort den är genomförd så aktiveras ditt konto per automatik. Du kan i princip börja använda ditt konto direkt. Som nyregistrerad handlare eller trader har du möjligheten att antingen börja handla med riktiga pengar eller testa dig fram med eTorors demokonto (ett virtuellt konto som är konstruerat i lärande ändamål).

Tänk på att eToro inte tillåter handlare från vissa länder; USA, Japan och Kanada. eTorors system presenterar alltid amerikanska dollar, vilket innebär att du kommer få din nationella valuta konverterad till amerikanska dollar.

eToro handelsplattform

Handelsplattformen som eToro använder kan ses som en uppgradering och hopslagning av två andra populära handelsplattformer som används idag, nämligen Web Trader och Open Book. Web Trader var plattformen som användes för att hantera din handelsportfolio. Den hade ett väldigt användarvänligt gränssnitt som gjorde det möjligt att öppna och stänga positioner, men också justera Stopp Loss- och Take Profit-ordrar. Plattformen gav användarna också tillgång till en rad olika handelsverktyg. En av dessa visade livepriser i realtid. Det skedde också en kartläggning genom en mjukvara så att användarna kunde analysera över potentiella handelstillfällen.

Open Book var å andra sidan den ursprungliga sociala plattformen som eToro lanserade 2011. Detta var grunden som också bidrog till eTorors stora community idag. I skrivande stund finns det över 4,5 miljoner handlare i eToros nätverk. Plattformen var utformad utifrån ett koncept som eToro valt att döpa till ”social trading”. Konceptet är skapat och utgår från en gemenskap som ska hjälpa handlare att fatta smartare beslut. Ett tydligt exempel är möjligheten att se användarprofiler över andra framgångsrika handlare. På det sättet kan du ta vara på deras strategier och tillämpa dessa i dina egna handelsaktiviteter. Om du är tillräckligt bra så kan du också nå en annan statusnivå, ”Popular Investor”, som bara ges ut till de handlare som har varit framgångsrika i sina handelsaktiviteter. Ett annat kriterium är att handlarna också visat ett visst intresse för gemenskapen på eToros hemsida.

Ett av de mest populäraste verktygen som eToro erbjuder – och som är utvecklat inom ramen för social trading – är CopyTrader. Det här verktyget kopierar en annan handlares beslut direkt från hens profil. Du kan till och med följa populära investerare och kopiera vad de gör.

Genom plattformen kan användarna således öva och träna på sin handel i syfte att förbättra sina handelsegenskaper, utan att förlora pengar. När du väl registrerar dig och får tillgång till ett konto så kan du få ett demokonto med ett begränsat antal virtuella pengar. Övningarna kan du göra under helgerna när marknaderna är stängda.

Bortsett från de traditionella investeringsprodukterna (aktier, valutor, ETF:s) så kan du också utnyttja CopyFunds – som ger dig en komplett portfölj. Du kan välja mellan två olika CopyFunds: Market Fund, som grundar sig på en redan etablerad marknadsstrategi eller mönster. Utifrån strategin och mönstret så väljs utvalda ETF:s, CFD:s, aktier och råvaror.

Top Trader Funds, en annan typ av CopyFunds, följer en specifik handlare och låter dig kopiera deras handelsaktivitet. För att säkerställa att du får ut så mycket som möjligt från ovanstående så administrerar eToros professionella investeringsteam ditt kapital och justerar balanserna i din portfölj.

Handelsplattformer för mobiler – eToro har allt! 

Till skillnad från många konkurrenter så ligger eToro i framfart med de mobila funktionerna. Oavsett om du är en ny eller gammal handlare så kan du ladda ner eTorors mobila app för iOS och Android och ta del av samma funktioner direkt i mobilen eller surfplattan. Självklart finns samma sociala funktioner även här.

Handelsmöjligheter och marknader

Kryptovalutor

Dessa är digitala eller virtuella valutor som är skapade med en krypterad egenskap. Som du säkert redan känner till så är Bitcoin en av de allra första och populäraste kryptovalutorna på marknaden. Valutan introducerades 2009 och har sedan dess expanderat kraftigt. Några andra kryptovalutor är Etherium och Litecoin.

Många handlare väljer att handla med kryptovalutor eftersom potentialen till högra ”returns”, dvs. avkastningar är stora. Möjligheten finns alltså att priset ökar med upp till 1 000 procent eller mer. Det finns också allvarliga risker involverade. Instabilitet, som är en av riskerna, kan leda till att priserna varierar kraftigt. Tillhör du skaran handlare som tolererar och accepterar högra risker så är kryptovalutor utmärkta, särskilt för dig som ser ett samband mellan dessa tillfällen och höga vinster.

ETF

Förkortningen ETF står för ”Exchange Traded funds” och kan översättas till en så kallad börshandlad fond. En ETF följer alltså ett underliggande index. Detta kan vara vilket index som helst, antingen en svensk eller en amerikansk som exempelvis Dow Jones eller Nasdaq. Precis som det låter så är en börshandlad fond, dvs. en ETF, noterad på en börs. Med hänvisning till detta så är prissättningen alltid i realtid såväl som handeln. Det kostar mindre att investera i ETF:s eftersom att avgifterna är någorlunda lägre. Detta gör ETF:s till ett utmärkt alternativ för individuella investerare.

Aktier

Dessa består av aktier som vanligtvis är utgivna av företag som gör dig berättigad till en del av deras vinster eller tillgångar. Det finns två typer av aktier: På engelska kallas de för Common Stocks och Preferred Stocks. Båda berättigar dig till att ta emot utbetalningar under förutsättning att företaget deklarerar dessa. Aktier är en populär investeringsform som funnits länge på marknaden och som fortfarande konkurrerar ut många av de andra investeringsformerna. Aktier anses också vara en av de allra säkraste investeringsformerna och är lämpliga för de som bygger upp en portfolio inför sin pension.

Indexfonder

Indexfonder är gemensamma fonder som spårar ett specifikt index som exempelvis Dow Jones Industrial Average. Ändamålet av ett index är att följa dess utveckling på aktiemarknaden genom att skapa en portfolio bestående av aktier som är framställt för att presentera de samma. Indexfonder är prisvärda investeringar som kostar mindre i form av administrationsavgifter (detta beror på att de inte förändras aktivt).

Råvaror

Dessa består av grundläggande behov som antingen konsumeras på en gång (exempelvis mat) eller något som används i industrier (kan vara metaller och oljor). Handeln består av olika kontrakt som berättigar innehavaren att sälja eller köpa en viss mängt av den utvalda råvaran eller tillgången till ett utsatt pris. Investerare kan handla med råvaror/tillgångar genom antingen ETF:s eller optioner – som fungerar som kontrakt men som inte kräver innehavaren att köpa eller sälja tillgången. Det ger dem å andra sidan rätten att göra så. Du har också möjlighet att investera i gemensamma fonder som håller aktier i företag som är involverade i råvarors-/tillgångsrelaterade aktiviteter, som exempelvis ”mining”.

Valutahandel

Ett annat populärt alternativt för dig som är intresserad av handel på nätet är valutahandel, även kallat ”Forex Exchange” eller förkortat ”Forex”. Begreppet syftar till handelsaktiviteter som involverar valutor. I praktiken köper du enheter av en valuta och säljer enheter av en annan. Ett exempel är att du köper ett valutapar som består av EUR/USD. I praktiken köper du alltså euro och säljer amerikanska dollar. Valutahandlare tjänar pengar när valutan som de köpt ökar i värde mot den som den som de säljer. Tänk på att det finns risker med valutahandel och att du som handlare bör vara införstådd med de risker du tar.

Bonus för nya handlare hos eToro

Det finns för tillfället inga bonusar tillgängliga för nya handlare som registrerar sig och skapar ett konto hos eToro. Detta beror på att finansinspektionen CySEC (som övervakar eToro) inte tillåter bonussystem. Bonussystem är inte lika vanliga längre, men bör inte hindra dig från att registrera dig. Det finns många andra förmåner och fördelar!

eToro bluff?

Det finns många anledningar till varför du bör lita på eToro. Mäklaren har många internationella kontor och finns representerade i Storbritannien och Cypern. I Cypern har eToro dessutom en EU-licens som är utgiven av den cypriotiska finansinspektionen CySEC. Med hänvisning till EU-licensen så har de full rätt att utöva sin verksamhet i samtliga EU-länder. eToro är ingen bluff och har ett gott rykte på marknaden. Företaget har funnits etablerade väldigt länge och har över 4,5 miljoner användare.

Demokonton och VIP-program

En av de allra största fördelarna med att använda eToros demokonto är att kontot är precis som ett vanligt ordinarie konto med riktiga pengar. Samtidigt som du får lära dig hur eToros egenskaper fungerar så får du också en bra grund att stå på innan du börjar involvera riktiga pengar i dina handelsaktiviteter. Tänk på att vinsterna bara kan trilla in när du väl börjar handla på riktigt!

När du väl känner dig redo för att handla med riktiga pengar så har du dessutom chansen till att kvalificera dig för eToros olika belöningsprogram. Självklart beror allt på hur mycket pengar du väljer att deponera i ditt handelskonto. Du kan också ta del av diverse förmåner som exempelvis webbseminarier, medlemskap i Trading Central och en personlig Account Manager.

Insättningar och uttag

Det är väldigt enkelt att göra insättningar till ditt användarkonto. Du kan använda Skrill, Neteller, Visa, MasterCard (både credit och debit), WebMoney (i Storbritannien) och banköverföringar. Den senaste möjligheten är lämplig i alla länder.

När det kommer till uttag så är samma betalmöjligheter som vi angett ovan lämpliga för uttag, också. Några andra uttagsmöjligheter som inte finns listade men som finns tillgängliga hos eToro är PayPal och China Union Pay. Det tar cirka två arbetsdagar innan beloppet blir synligt på ditt konto. Tänk på att korttransaktioner kan ta upp till fem arbetsdagar.

Kundtjänst

Det finns en FAQ-sektion på eToros hemsida som sammanfattar de allra vanligaste frågorna handlare ställer. Skulle du inte hitta svaret du letar efter så kan du alltid kontakta kundtjänsten för personlig betjäning. Detta kan du göra genom eToros ticketsystem på deras hemsida. Tänk på att de enda språken som du kan få hjälp på är engelska, spanska, tyska, franska och italienska.

Guider på nätet

eToros egen utbildningssektion ”eToro Training Academy” erbjuder en rad olika utbildningsresurser. Det finns interaktiva kurser som förklarar grunderna i forexhandel, hur man hanterar risker samt hur man effektiviserar handelsstrategier. Det finns också ett mindre utbud av videofilmer i lärande syfte.

Sammanfattning

eToro är en av världens största mäklare på nätet. De har över 4,5 miljoner användare i över 170 länder. eToro har en unik social handelsplattform som särskiljer sig från det som konkurrenterna har att erbjuda. I den här sociala plattformen handlarna interagera med andra medlemmar, lära sig om deras strategier och till och med kopiera de beslut som de mer erfarna handlarna tillämpar i sina handelsaktiviteter.

Företaget finns registrerat i Cypern och har ett flertal kontor i Europa, bland annat i Storbritannien. Värt att nämna är också att eToro innehar en licens från CySEC (Cyprus Sevurities and Exchange Commission and the Financial Conduct Company) och att de uppfyller alla EU-lagar som krävs för att få bedriva sin verksamhet på den europeiska marknaden.

Som ny handlare får du chansen till en ”uppvärmning” innan du börjar handla på riktigt. Parallellt med övningarna och instuderingsmaterialet som finns på eToros hemsida så får du också tillgång till ett demokonto med virtuella pengar. På det sättet kan du som handlare vara säker på att du inte kommer förlora några pengar. När du väl börjar handla med riktiga pengar så kan du kvalificera dig till de olika programmen och VIP-klubbarna som eToro tillhandahåller. Vilket program du kvalificerar dig till beror på insättningsbeloppet du överför till ditt användarkonto. Självklar finns det mer fördelar än så. Webbseminarier och en personlig kontoadministratör (Account Manager) är två av många andra förmåner.

information om mäklaren

Webbsida
www.etoro.com
Huvudkontor
London, Storbritannien
Kundtjänst
Tillgängligt via eToros hemsida, genom ett ticket-system.
E-post
Ej tillgängligt för användare som inte har ett användarkonto.

Kundtjänstsinformation

Betjäning dygnet runt
Ja, enbart via eToros hemsida.
Betjäning under helgerna
Ja
Kontaktmetoder
Webbforum, respektivt ticketsystem på eToros hemsida.
Kundtjänst på andra språk
engelska, tyska, spanska, franska och italienska

Handelskonto

Kontovalutor
USD, EUR, GBP, BTC
Tillgängligt för amerikanska handlare
Nej
Minsta insättning
50 euro
Minsta tradingbelopp
1 euro
Högsta tradingbelopp
5 000 euro
Demokonto
Enbart tillgängligt för användare som innehar ett ordinarie eToro-konto.
Insättningsalternativ
Visa, Master Card, Diners Club, PayPal, Skrill, Neteller, Union Pay, WebMoney, Yandex
Uttagsalternativ
Kreditkort (betalkort), PayPal, banköverföringar, Union Pay, Debit Cards, Neteller, PayPal, Skrill, WebMoney, Wire Transfer

Handelsplattform

Plattform
eToro WebTrader, eToro OpenBook och Mobile Trader
Mobilvänligt
Ja
Valutapar
47
Råvaror
6
Indices
12
Aktier
522

Extraverktyg

Kalender
Ja
Marknadsuppdateringar
Ja
Guider
Ja
Signaler
Ja, genom mobilappen Social Alerts™

Handel med produkter som marknadsförs på Binaly.com medför alltid en risk.